fbpx

Mint előadóművész…miért fontos az előadás?

 

Miután 28 évesen lett egy enyhe (azaz visszahúzódó) deréktáji sérvem, elkezdtem jobban odafigyelni a testemre, hogy mi jó neki, mivel lehet megelőzni a bajt (ami sokkal fontosabb, mint az utólagos tűzoltás…), és mindenekelőtt a lelki részét kutattam, hogy MIÉRT kell az előadás?

A tánc szeretete a vérem. Minden szabadidőmben mindig táncoltam. A balett iskola mellett jártam hobbi tánccsoportba is, ahol délutánonként, hétvégéken edzettünk. De még emellett is…otthon mindig táncoltam. Hát miért nem volt elég ez…?

Két nagyon fontos dologra jöttem rá:

1. Az a mennyiségű és minőségű figyelem, ami a nézőtérről feltölt, azt sehol máshol nem kapom meg. (Nyilván…van hogy 2000 figyelő szempár, csak rád szegeződik…ezt nehéz pótolni). Ettől a figyelemtől, én jobbá válok. Technikailag is- többet tudok forogni, precízebben tudom végre hajtani az adott elemet. De emberileg ugyanúgy, közelebb visz saját magamhoz. És ebből jön a 2. pontja ennek:

 

  1. Meg tudom magam mutatni teljesen kendőzetlenül. A reflektorfény ad egy olyan biztonságot, ami elég bátorrá tesz ahhoz, hogy megmutassak magamból Mindent. Megvan a védelme a színpadnak, így nem vagyok kitéve a közvetlen véleményezésnek. Bármilyen karaktert elő tudok magamból húzni. Máshogy érzem MAGAM. Minden, ami bennem van, abból tudok mozdulni. Őszintén.

És ekkor jött a kihívás… hogy tudom ezt átélni/ tapasztalni előadás nélkül…?

Mi az, ami a hétköznapi életben akadályoz abban, hogy ilyen közel érezzem magam magamhoz?

Hát én…

Nem kapsz elég figyelmet? Mert Te nem figyelsz magadra!

Ez egy nagyon fontos felismerésem volt. Elég sablonnak tűnik, de gondolj bele…

  • meghallgatom, mert szegénynek nincs, akivel meg tudná osztani (nem érdekes, hogy én már fázom, és éhes vagyok, vagy csak épp egyedül lennék)
  • persze éjfélig is próbálok, ha kell (nem érdekes, hogy már háromszor átmentem a holtpontomon, és így hajnali kettőig sem fogok tudni aludni)
  • mindegy mit eszek, csak gyorsan hozzájussak, mert már rohannom is kell tovább (pedig az vagy, amit meg tudsz emészteni)

Folytathatnám a végeláthatatlan listát. Nem figyeltem magamra.
Ha figyelek magamra, akkor az minőségben viszi előrébb az egészségemet , és a mentális / lelki fejlődésemet is. Ha pedig figyelek, meg tudok mutatkozni…legalább saját magam előtt.

Hátha másnak is segít 😉